Muutosprosessi pk-yrityksessä : viestinnän ja markkinoinnin näkökulmia - Kantonen, Päivi (2011)
Tutkimuksen tavoite oli kehittää pk-yrityksen viestintää ja markkinointia. Tutkittava yritys on keskisuomalainen perheyritys, joka on toiminut viestintä- ja mainosalalla yli 20 vuotta. Sillä on kaksi toimipistettä, joista toinen on Savossa. Tutkimuksen tarkoitus oli arvioida yrityksen nykytila sekä esittää kehittämisehdotuksia eli käytännössä tehdä asioita, joita yrittäjät eivät ole itse ehtineet tehdä työkiireidensä vuoksi. Tutkimus toteutettiin toimintatutkimuksena, johon otettiin ajallisesti kaksi vertailukohtaa. Ensimmäisessä vaiheessa maaliskuussa 2009 toteutettiin teemahaastattelut koko henkilöstölle sekä johdolle eli yhteensä 12 ihmiselle. Vertailukohdaksi otettiin tammi-helmikuu 2010, jolloin tehtiin ryhmähaastattelut kolmelle ryhmälle: päätoimipaikan ja sivutoimipisteen henkilöstölle sekä johdolle, johon kuuluvat yrittäjäpariskunta ja heidän poikansa, joka on yrityksen uusi toimitusjohtaja. Teema- ja ryhmähaastatteluiden välissä yritykselle laadittiin kehittämissuunnitelma, jota tarkennettiin vielä ryhmähaastatteluiden jälkeen. Lisäksi yrityksessä tehtiin havaintoja aina kevääseen 2011 saakka. Yritys on muutostilanteessa. Tutkimushetkellä taantuma sekoittaa taloustilannetta, minkä lisäksi yritys toteuttaa sukupolven/omistajanvaihdosta. Muutokset tuovat yritykselle uusia haasteita ja vähenevät työt aiheuttavat paineita irtisanomisille. Yrityksen sisäinen viestintä ja markkinointi kaipaavat järjestelmällisyyttä ja resursseja. Johtaminen on hieman sekavaa, eikä työhyvinvointiin tai motivointiin panosteta tarpeeksi. Muun muassa näitä kehittämistarpeita olen peilannut alan kirjallisuuteen ja tehnyt niiden pohjalta yritykselle kolmivaiheisen kehittämissuunnitelman.