Honeypot Systems: Advantages and Disadvantages - Teriö, Jarkko (2011)
Honeypot Systems: Advantages and Disadvantages / Jarkko Teriö Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 31 s. Kandidaatintutkielma Hunajapurkkijärjestelmät ovat tietojärjestelmäresursseja, joiden toivotaan tulevan hyökkäyksen kohteeksi. Valvomalla hunajapurkkijärjestelmiä tarkasti, voidaan hyökkääjistä ja näiden käyttämistä työkaluista, tekniikoista ja motiiveista oppia paljon. Tätä tietoa voidaan hyödyntää organisaation tietoturvamekanismien parantamisessa. Tämä tutkielma käsittelee hunajapurkkijärjestelmien uniikkeja ominaisuuksia sekä niiden hyötyjä ja haittoja. Tutkielmaa varten on valittu informaatio- ja kommunikaatioalalla toimivien pienten ja keskisuurten (PK) yritysten näkökulma. Tätä taustaa vasten selvitetään hunajapurkkijärjestelmien käytännön hyödyt vastattaessa nykypäivän Internetin lukuisiin tietoturvauhkiin. Tutkielman tarkoituksena on selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla hunajapurkkijärjestelmien hyödyt ja haitat sekä niiden soveltuvuus PK-yritysten tarpeisiin. Tutkielman perusteella voidaan todeta alhaisen vuorovaikutuksen hunajapurkkijärjestelmien soveltuvan tietoturvahyökkäysten trendianalyysia varten. Tällaiset tuotantohunajapurkkijärjestelmät soveltuvat mille tahansa organisaatiolle tietoturvamekanismien parantamiseksi. Korkean vuorovaikutuksen hunajapurkkijärjestelmät sekä hunajaverkot sen sijaan vaativat huomattavia ylläpitoresursseja mutta voivat toisaalta paljastaa arvokasta tietoa hyökkääjistä ja näiden käyttämistä menetelmistä. Tällaiset järjestelmät soveltuvat parhaiten tutkimuskäyttöön. Hunajapurkkijärjestelmien käyttöön liittyy tiettyjä haasteita ja riskejä, jotka tulisi ratkaista ennen niiden käyttöönottoa.