"Tää on ollu sitä parasta mulle" : terapeuttisen sidoksen rakentuminen psykoterapiassa: tapaustutkimus - Lehtonen, Emmi (2011)
Pro gradu -tutkielmani keskittyy asiakkaan ja terapeutin väliseen yhteistyösuhteeseen ja erityisesti terapeuttisen sidoksen rakentumisen tutkimiseen. Terapian tuloksellisuus on psykologian tutkimuskentän vakiintunut kohde ja terapeuttisen sidoksen on todettu olevan yhteistyösuhteen vaikuttavin osa terapian lopputuloksesta. Tämän vuoksi sidoksen tarkka tutkimus on terapian kehittymisen kannalta erittäin tärkeää. Tutkimukseni tarkoituksena on antaa selkeä, kattava kuvaus terapeuttisen sidoksen rakentumisesta käytännön terapiatyössä. Tutkimukseni on laadullista tapaustutkimusta, jossa keskityin yhteen Jyväskylän yliopiston Psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikalla tapahtuneeseen 35:n istunnon kestoiseen terapiaprosessiin. Analyysimenetelmänä tutkimuksessani toimi tulkinnallinen fenomenologinen analyysi, jonka perusteella aineistostani nousi esiin kymmenen erilaista sidoksen rakentumiseen liittyvää teemaa. Vertasin aineistosta ilmenneitä teemoja psykoterapian geneeriseen malliin ja sen käsitykseen terapeuttisesta sidoksesta. Kymmenestä teemasta kahdeksan oli huomioitu osana psykoterapian geneeristä mallia, mutta kahta tapaustutkimuksessa havaittua, terapeuttiseen sidokseen liittyvää teemaa teoria ei pitänyt sisällään. Terapiassa tapahtuva huumori sekä terapian ulkopuolisten asioiden käsittely terapiassa ovat teemoja, joiden vaikutus terapeuttiseen sidokseen on aiheellista tulevaisuudessa selvittää.