Amerikkalaiset ja Saksan pakolaiskysymys Weekly Information Bulletin -tiedotuslehdessä vuosina 1945-1953 - Ylönen, Hanna (2011)
Toinen maailmansota johti vaikeaan pakolaisongelmaan, jonka keskuksena oli antautunut Saksa. Alueella oleskelleet pakolaiset tulivat hyvin erilaisista lähtökohdista ja pakolaisten määrä kohosi useisiin miljooniin. Ongelmien ratkaisu oli Saksaa miehittäneiden liittoutuneiden vastuulla. Tämän tutkielman aiheena on amerikkalaisten vuosina 1945–1953 Saksassa julkaiseman tiedotuslehden Weekly Information Bulletinin (WIB) kirjoittelu Saksan toisen maailmansodan jälkeisestä pakolaisuudesta. Tarkastelen tutkielmassani historiallis-kvalitatiivisen lähestymistavan avulla pakolaiskirjoittelun kokonaiskuvan lisäksi sen laatua ja sävyä, sekä arvioin miksi lehti kirjoitti juuri tällä tavoin. WIB:in tärkeintä lukijakuntaa olivat Saksassa palvelleet amerikkalaiset sotilaat sekä muut miehityshallinnon palveluksessa työskennelleet henkilöt, jotka saivat lehden avulla ajankohtaista tietoa englanniksi. Pakolaisuudesta kirjoitettiin WIB:ssä sen koko ilmestymisen ajan. Alkuvaiheeseen liittyi monia akuutteja ongelmia, ja lehti julkaisi paljon lyhyitä tiedotteita, joissa muun muassa ohjattiin pakolaisten palautuksia kotimaihinsa. Myöhemmin alettiin julkaista pidempiä ja taustoittavia artikkeleja, joissa oltiin kiinnostuneita myös pakolaisten omista mielipiteistä. WIB:in kirjoittelu ei ollut tasapuolista, sillä lehti jakoi pakolaisia muun muassa etnisyyden mukaan useisiin ryhmiin, jotka saivat lehdessä erilaista huomiota. Myös poliittinen tilanne vaikutti siihen kuinka pakolaisiin suhtauduttiin. Alkuvaiheessa lehti ei ollut kovin kiinnostunut saksalaisten pakolaisten olosuhteista vaan suuntasi mielenkiinnon muun muassa juutalaisiin, mutta kylmän sodan myötä huolestuttiin tyytymättömien pakolaisryhmien siirtymisestä kommunismin kannattajiksi. WIB alkoi luoda kuvaa pakolaisista Neuvostoliiton uhreina, ja pakkopalautusten sijaan alettiin korostaa siirtolaisuutta muihin maihin tai integraatiota uuteen kotimaahan Saksaan. Viimeisinä vuosina vaikeimmat ongelmat kuten nälänhätä oli ratkaistu, mutta huolenaiheena olivat edelleen integraation ongelmat ja asuntopula, joista lehti kirjoitti ilmestymisensä loppuun saakka. Nämä ongelmat kuitenkin jäivät saksalaisten itsensä ratkaistaviksi miehityksen päättyessä.