Kliinisen improvisaation käynnistämä emotionaalinen prosessointi musiikkiterapiassa masennuksen hoidossa - Koski-Helfenstein, Riitta (2011)
Tutkimus perehtyy musiikkiterapian kliinisen improvisaation (vapaan soittoimprovisaation) käynnistämään emotionaaliseen prosessointiin masennuksen hoidossa. Se keskittyy tarkastelemaan terapian improvisaation jälkeistä aikaa, selvittäen improvisaation ja sen kuuntelun yhteyttä emotionaaliseen prosessointiin ja hoidon tuloksiin. Tutkimus kuvaa fenomenologisella lähestymistavalla aineistosta nousevia ilmiöitä, joihin liittyviä käsitteitä on haettu analyysin tueksi teoriasta. Tutkimus on laadullinen, vaikka sen tulokset rakentuvat osin myös määrällisesti koodatusta aineistosta. Tutkimusaineisto koostuu Jyväskylän yliopistossa vuonna 2006 käynnistyneen Tuning the Brain for Music -tutkimusprojektin terapiamateriaalista ja siitä nousseesta kahdesta eri ryhmästä, joissa hoidon tulokset eroavat toisistaan. Tämä jako auttaa selvittämään musiikillis-emotionaalisten ilmiöiden yhteyttä masennuksesta toipumiseen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että asiakkaiden hyödyntäessä musiikkiterapian kliinistä improvisaatio- ja sen kuuntelumenetelmää, käynnistyy emotionaalinen prosessointi, jossa musiikilla on selkeä rooli niin tunteiden ilmaisun-, niiden tunnistamisen-, kuin onnistuneen prosessoinnin osalta. Keskeinen rooli tässä tapahtumassa on musiikillisilla mielikuvilla, joiden avulla asiakas pääsee kosketuksiin tunteisiinsa ja niin sanotun esitietoisemman tason kautta tietoisemmalle verbaalisen työskentelyn tasolle. Näiden tasojen keskeisenä sillan rakentajana voi havaita myös improvisaation kuuntelun, joka sekä auttaa kyseisen prosessin käynnistymistä että tuo sen lisäksi uusia näkökulmia emotionaaliseen prosessointiin liittyvään työskentelyyn. Tutkimus saavutti sinällään merkittävää tietoa emotionaalisesta prosessoinnista improvisaatiopohjaisessa musiikkiterapiassa. Tulosten valossa voi havaita, että kliinisellä improvisaatiolla on selkeä yhteys masennuksesta toipumiseen emotionaalisen prosessoinnin käynnistäjänä.