Liikuntaneuvojien urapolut : tutkimus Kisakallion Urheiluopistosta vuosina 2005 ja 2006 valmistuneiden liikuntaneuvojien urapoluista - Hyvönen, Pauliina (2011)
Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata Kisakallion Urheiluopistosta vuosina 2005 ja 2006 valmistuneiden liikuntaneuvojien urapolkuja ja kokemuksia työelämästä. Tutkimuksessa etsittiin vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Miten työelämän yleiset piirteet, kuten epätyypilliset työsuhteet, siirtymien lisääntyminen työuralla, elinikäinen oppiminen, joustavat työajat ja itsensä toteuttaminen työn kautta, näkyvät liikuntaneuvojien urapoluilla? Miten liikunnanohjauksen perustutkinto vastaa työelämän vaatimuksia? Tutkimus toteutettiin laadullisia menetelmiä käyttäen. Tutkimusta varten haastateltiin kahdeksaa liikunta-alalla työskentelevää liikuntaneuvojaa puolistrukturoidun haastattelurungon avulla. Haastateltavat liikuntaneuvojat valittiin siten, että heidän kauttaan saatiin mahdollisimman monipuolinen kuva Kisakalliosta vuosina 2005 ja 2006 valmistuneiden liikuntaneuvojien urapoluista ja työelämästä. Haastateltavien taustatiedot kerättiin sähköpostitse taustatieto- ja toimintahistoriakyselyn avulla ennen haastatteluja. Haastatelluista liikuntaneuvojista neljä oli miehiä ja neljä oli naisia. Haastateltavien keski-ikä oli 29,4 vuotta. Haastateltavat asuivat ja työskentelivät pääkaupunkiseudun ja Länsi-Uudenmaan alueilla. Tutkimuksen tuloksena syntyi kuvaus Kisakalliosta valmistuneiden, 5-6 vuotta työelämässä olleiden liikuntaneuvojien urapoluista ja työelämän kokemuksista. Liikuntaneuvojen urapoluilla oli nähtävissä nykyiselle työelämälle tyypillisiä piirteitä,kuten epätyypillisiä työsuhteita, jatkuvaa muutosta, elinikäistä oppimista, yksilöllistymistä ja itsensä toteuttamista työn kautta, yrittäjänä toimimista ja työn ja vapaa-ajan eron hämärtymistä. Liikuntaneuvojien koulutus vastasi haastateltujen liikuntaneuvojien osalta hyvin työelämän vaatimuksia, koska liikuntaneuvojat olivat pääosin työllistyneet koulutustaan vastaaviin tehtäviin ja heillä oli riittävät taidot oman osaamisensa kehittämiseen. Liikuntaneuvojan työn kannalta tärkeitä taitoja ovat ohjaustaitojen lisäksi vuorovaikutustaidot ja uuden oppimiseen liittyvät taidot. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää liikuntaneuvojien koulutuksen ja työelämän kehittämisessä.