Solvenssi II -tyyppisen vakavaraisuussäännöstön vaikutus työeläkeyhtiönsijoitustoimintaan - Puranen, Ilari (2011)
Tässä tutkimuksessa verrataan Solvenssi II -tyyppisen vakavaraisuussäännöstön ja Suomen yksityisen sektorin työeläkejärjestelmän vakavaraisuussäännöstön eroja ja vaikutusta eläkelaitosten sijoitustoimintaan. Tutkimuksessa kehitetään myös uusi sijoitustuottomalli, joka laajentaa aiempia malleja huomioiden luottoriskit ja vaihtoehtoiset sijoitukset. Tutkimusmetodologialla pystytään löytämään vakavaraisuusjärjestelmien heikkouksia sekä vertaamaan sijoitusallokaatioita ja -tuottoja näissä kahdessa kehikossa. Tulosten perusteella Solvenssi II -tyyppinen kehikko ohjaisi eläkelaitoksia vähentämään kiinteistösijoituksia ja lisäämään vaihtoehtoisia sijoituksia. Vakavaraisuussäännöstön uusiminen ei myöskään vaikeuttaisi tavoitetuoton saavuttamista, vaan saattaisi jopa helpottaa sitä, mikäli eläkelaitokset sopeuttaisivat sijoitustoimintaansa.