Kuljit kanssani syvimpiin vesiin : tapaustutkimus depressioasiakkaan psykodynaamisen musiikkiterapiaprosessin merkittävistä tekijöistä - Stenman, Ullamaija (2011)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa kuvataan depressioasiakkaan pitkän psykodynaamisen musiikkiterapiaprosessin vaiheita ja tarkastellaan sen merkittävimpiä hetkiä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista sisällönanalyysia, jonka avulla tutkittiin kuutta tarkasti dokumentoitua terapiaistuntoa, jotka ajallisesti sijoittuivat yli kaksivuotisen terapiaprosessin viimeisen puolen vuoden sisälle. Aineistolähtöisessä analyysissä selvitettiin millaiset tekijät edistävät terapiatilanteessa asiakkaan tunteiden käsittelyä ja mikä merkitys niillä on depressiosta toipumisessa. Lisäksi tarkasteltiin terapeutin musiikillisten interventioiden roolia terapeuttisessa prosessissa. Työssä kuvataan terapiaprosessin eri vaiheita ja teemoja erikseen sekä asiakkaan että terapeutin näkökulmista. Tutkimuksen kohteena oli 47-vuotias mieshenkilö, jonka keskivaikean depression tausta oli traumaperäinen. Tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen sekä tunteiden sääteleminen olivat terapiaprosessin keskeisiä sisältöjä. Tutkimuksen tulosten mukaan musiikkiterapia soveltuu depressioasiakkaalle hyvin ja musiikkiterapian keinot edistävät toipumisprosessia. Lisänäkökulmaa toipumisprosessiin tuo neljä ja puoli vuotta terapiaprosessin loppumisen jälkeen toteutunut asiakkaan tapaaminen ja haastattelu. Aineistoanalyysin tulokset esiteltiin myös asiakkaalle ja hän vahvisti niiden oikeellisuuden. Terapiaprosessin kuvaamisen ja aineistolähtöisen analyysin lisäksi työssä tarkastellaan teoreettisesti depressiota, traumaperäisiä häiriöitä ja tunteiden säätelyä sekä depressioon liittyviä emotionaalisia muutoksia.