Luistaako? : motivaation laadun yhteys harjoitteluun 15-vuotiailla maastohiihtäjillä - Happonen, Laura (2011)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin 15-vuotiaiden maastohiihtäjien motivaation laatua, koettua fyysistä pätevyyttä, sekä näiden tekijöiden vaikutuksia hiihtäjien kilpailu- ja harjoittelumääriin, sekä näkemykseen hiihtourastaan tulevaisuudessa. Myös sukupuolen vaikutus otettiin tutkimuksessa huomioon. Motivaation laatua pidetään keskeisenä asiana urheilijan tai liikunnan harrastajan harjoittelun ja urheilu-uran jatkumisen kannalta. Tässä tutkimuksessa motivaatiota lähestyttiin Decin ja Ryanin kehittelemän itse-määräämisteorian viitekehyksestä (1985b, 2000b, 2002). Tutkimus oli luonteeltaan määrällinen ja analysoinnissa käytettiin tilastollisia analyysimenetelmiä (mm. MANOVA, ANOVA, log-lineaarinen mallinnus.)