Kosketusnäyttöjen käytettävyys älypuhelimissa - Seppänen, Saana (2011)
Seppänen, Saana Kosketusnäyttöjen käytettävyys älypuhelimissa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010, 25 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Koskinen, Jussi Kosketusnäyttöisten älypuhelimien määrän räjähdysmäinen kasvu on yksi matkapuhelinalan näkyvimpiä trendejä viime vuosina, ja kehityksen ennustetaan jatkuvan tulevaisuudessakin. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan, kuinka kosketusnäytön käytettävyysominaisuudet vastaavat älypuhelinten vaatimuksia ja mitä mahdollisuuksia ja haasteita kosketusnäytön käyttöön matkapuhelimissa liittyy. Tutkimus perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jonka aineisto koostuu alan tuoreista tieteellisistä artikkeleista. Tutkielma etenee johdannon ja keskeisten käsitteiden esittelyn kautta kosketusnäyttöjen käytettävyyden tarkasteluun, sekä niiden hyviin ja huonoihin puoliin matkapuhelinkontekstissa. Tässä osiossa tutkitaan lähemmin mm. objektien valintaan ja tarkasteluun liittyviä seikkoja. Tutkielman päättää kokoava yhteenveto- ja pohdintaosuus. Tulokset osoittavat, että kosketusnäyttö ratkaisee ainakin osittain monia erityisesti älypuhelimen käytettävyyteen liittyviä ongelmia. Teknologia mahdollistaa ohjelmiston riippumattomuuden laitteen fyysisistä painikkeista, ja on joustava ja intuitiivinen käyttää Silti erityisesti tekstin syöttöön, objektien valintaan ja tiedon tarkasteluun ja zoomaamiseen liittyvät toiminnot tarvitsevat edelleen kehittämistä. Kosketusnäytön avulla pystytään kuitenkin toteuttamaan aivan uudentyyppisiä ratkaisuja, joiden ansiosta kosketusnäyttötekniikalle on todennäköisesti kysyntää tulevaisuudessakin.