Viranomaisten välisen viestintäteknologian rooli kriisijohtamisessa - Korpelainen, Jarkko (2011)
Korpelainen, Jarkko Viranomaisten välisen viestintäteknologian rooli kriisijohtamisessa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 28 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Seppänen, Ville Yhteiskunnan rakenteiden monimutkaistuessa myös viranomaisyhteistyö muuttuu haastavammaksi. Usein onnettomuustilanteet vaativat usean viranomaisen yhteistoimintaa. Eri toimijoiden tarjotessa oman alansa ydinosaamisen osaksi tilanteen hoitamista, saavutetaan paras lopputulos tehtävän hoitamisen kannalta. Eri viranomaistoimijoilla on kuitenkin osittain toiminnan roolista sekä historiallisesta taustasta johtuen muodostunut oma kieli, erilaiset käsitteet ja lyhenteet, mitkä osittain hankaloittavat eri viranomaisten yhteistyötä. Myös lainsäädäntö aiheuttaa omia haasteita useamman toimijan yhteistyön onnistumisessa. Eri aineistojen perusteella voidaan todeta, että Suomen viranomaisyhteistyö on kaiken kaikkiaan varsin tehokas ja hyväksi koettu. Yhdeksi syyksi tälle hyvälle yhteistyölle on kirjallisuudessa esitetty yhteistä eri viranomaiset yhdistävää viranomaisradioverkkoa, joka on mahdollistanut eri viranomaistahojen toimimisen saman verkon sisällä tehokkaasti ja toisten toimintaa tukien yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Aiemmat organisaatiokohtaiset radioverkot eivät tukeneet usean toimijan yhteistyötä, ja VIRVE-verkko onkin ainutlaatuinen järjestelmä koko maan kattavana viranomaistoimijoiden yhteisenä viestivälineenä. Järjestelmä tarjoaa tietoturvallisen ja palvelun saatavuuden kannalta varsin toimivan verkon, joka tukee yhteiskuntaa kaikkina YETT-strategian kuvaamissa tilanteissa.