Henkilökohtaisten muistojen merkitys ja käyttö luovassa kirjoittamisessa : kun orava kaivoon hyppäsi - Saarelainen-Sahlman, Maarit (2011)
Pro gradu -työ tutkii henkilökohtaisten muistojen merkitystä ja käyttöä luovassa kirjoittamisessa. Se tarkastelee eri näkökulmista luovan työn ja ennen muuta kirjoittamisen virikkeitä. Työssä käsitellään myös eri aistien vaikutusta kirjoittamisprosessiin ja pohditaan voiko aisteja stimuloimalla vaikuttaa kirjoittamiseen. Kaksiosaiseen työhön kuuluu tämän tieteellisen tutkimusosuuden lisäksi taiteellinen osuus eli romaanikäsikirjoitus. Alaotsikko Kun orava kaivoon hyppäsi viittaa työni väljästi omaelämäkerrallisen romaanikäsikirjoitukseen Vesimankeli. Sen kirjoitusprosessi on ollut osa tutkimusprosessia.