Ammattijalkapalloseurojen johtamisen haasteet - Mönkkönen, Janne (2011)
Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja lajin parissa toimii yli 270 miljoonaa ih-mistä. Ammattijalkapalloseurojen yhteenlaskettu liikevaihto Euroopassa on yli kymme-nen miljardia euroa, mistä kotimaisten Veikkausliigaseurojen osuus on hieman yli kymmenen miljoonaa euroa. Euroopan tasolla toimiala on tappiollinen, vaikka seurojen liikevaihto on kasvanut nopeasti. Aikaisempaa kotimaista liiketaloudellista tutkimustie-toa jalkapalloseurojen johtamiseen tai talouteen liittyen ei juuri ollut, joten tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa Veikkausliigaseurojen kehittämisedellytyksistä. Tutkimuk-sessa kartoitettiin toimialan johtamiseen liittyvää problematiikkaa eurooppalaisista tut-kimuksista ja analysoitiin Veikkausliigaseurojen taloudellisia toimintaedellytyksiä, jotta tilanteesta saataisiin riittävän kattava kokonaiskuva. Teoreettinen viitekehys koottiin kirjallisuudesta, joka käsitteli urheilujohtamista, johtamista, strategista johtamista ja strategista johdon laskentatoimea. Viitekehykseen kuului myös urheilullisen ja taloudellisen menestyksen yhdistävä strategiamalli. Tie-donhankinta toteutettiin kaksiosaisesti. Ensiksi työtä varten kerättiin systemaattisen kir-jallisuuskatsauksen ohjeistuksen mukaisesti eurooppalaisten jalkapallosarjojen taloutta käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita, joita analysoitiin sisällönanalyysia käyttäen. Tulokse-na havaittiin yhdistäviä tekijöitä sekä ongelmiin joutuneiden seurojen että taloudellisesti vakaiden eurooppalaisten seurojen toiminnassa. Toisessa osassa koottiin Patentti- ja Re-kisterihallinnon tietokannasta Veikkausliigaosakeyhtiöiden tilinpäätöstiedot tilikausilta 2008 ja 2009. Näistä muodostettiin yleiskuva ja yhteenveto seurojen taloudellisista toi-mintaedellytyksistä. Tutkimus todentaa toimialan ongelmat myös Suomessa. Seurojen tulo- ja menora-kenteet ovat Euroopassa ja Suomessa mittakaavaeroista huolimatta samankaltaiset. Henkilöstökulut ovat suurin menoerä ja niiden hallinnassa on taloudellisesti vakaissa sarjoissa onnistuttu. Näissä sarjoissa myös lisenssijärjestelmän sääntely on tiukempaa kuin talousvaikeuksissa olevissa sarjoissa.