"Tapahtumien kulkua on mahdotonta ennustaa" : mahdollisuudet, haasteet ja uhat ministeriöiden tulevaisuusnäkemyksissä koskien väestön ikärakenteen kehitystä Suomessa - Bergman, Timo (2011)
Tämän tutkielman tarkoitus on suomalaisten ministeriöiden suhtautumistapojen tulevaisuuteen tutkiminen. Suhtautumistapoja on pyritty hahmottamaan etsimällä painotuseroja mahdollisuuksien, haasteiden ja uhkien välillä ministeriöiden tulevaisuusnäkemyksissä. Tutkimuskohteeksi on rajattu väestön ikääntyminen tulevaisuuden haasteena. Tutkielman aineiston muodostavat ministeriöiden tulevaisuuskatsaukset vuosilta 2006 ja 2010. Tulevaisuuskatsausten tarkoituksena on tietopohjan luominen eduskuntavaaleihin ja niiden jälkeisiin hallitusneuvotteluihin. Kyseisten asiakirjojen yleisönä toimii kuitenkin periaatteessa kaikkien niistä kiinnostuneiden ihmisten joukko, koska ne ovat julkisesti saatavilla internetissä. Tulevaisuuskatsausten lisäksi tutkielman aineistoon kuuluvat valtioneuvoston ennakointiverkoston toimintaympäristökuvaukset vuosilta 2005 ja 2009. Tutkielman analyysin apuna on käytetty pääasiallisesti Bertrand de Jouvenelin tulevaisuusteorioita ja Chaïm Perelmanin argumentaatioteoriaa. Näiden lisäksi siinä on käytetty muuta, käsiteltävien aiheiden kannalta olennaista teoriakirjallisuutta. Analyysissa on hyödynnetty eniten de Jouvenelin tulevaisuuden ennakoinnin perusteluja. Perelmanin teorioista analyysin tukena on käytetty eniten reaalisuuden ja arvottamisen periaatteita. Ministeriöt käyttivät runsaasti syy-seuraus -suhteeseen perustuvaa kausaaliargumentaatiota perustellessaan tulevaisuuteen varautumista. Kausaaliargumentaatiossa korostuivat enemmän uhat ja haasteet kuin mahdollisuudet. Tutkielman tuloksissa ilmeni kuitenkin vaihtoehtoisena tapana mahdollisuus-haaste -argumentaatio, joka tuotti uutta ainesta tulevaisuuskeskusteluun. Ministeriöiden tulevaisuuskeskustelua leimasi myös epäusko julkisen sektorin kehittämistä kohtaan. Tämä ilmeni sillä tavalla, että mahdollisuudet liitettiin yleensä yksityiseen elinkeinotoimintaan, kun taas julkinen sektori nähtiin yleensä uhkien ja haasteiden maailmana.