Oriveden Opiston taidekokoelman inventointiprojekti : suomalaista taidegrafiikkaa 1940 - 2000 -luvuilta - Linkopuu, Elina (2010)
Monimuotograduni käsittelee Oriveden Opiston taidekokoelman inventointiprojektia ja kokoelman taidegrafiikkaa. Pro graduni koostuu kahdesta osasta Oriveden Opiston taidekokoelman inventoimisesta ja kirjallisesta osiosta. Tutkimuskysymyksiäni ovat inventointiprojektin kulun selvittämisen lisäksi, minkälaista taidetta Oriveden Opiston taidekokoelmassa on ja miten kokoelman taidegrafiikka liittyy opiston historiaan. Tutkielmani liittyy kokoelmatutkimukseen, taidesosiologiaan sekä museologiaan. Tutkielman kirjallisessa osiossa tarkastelen inventointiprojektin kulkua ja sitä, mitä luettelointi pitää sisällään sekä taidekokoelman grafiikkaa. Inventointiprojekti on jaettu kahteen osaan: käytännön työhön ja tietojen digitalisointiin. Käytännön työssä etsin ja inventoin taideteokset. Toisen osuuden työvaiheita olivat digitalisointi sekä provenienssin selvittäminen. Inventoinnin pohjana käytin museologiaa, erityisesti museografiaa. Monimuotograduni aineistona on Oriveden Opiston arkisto, vuosikirjat ja oppilasmatrikkelit, taidekokoelman päädiaario sekä lähdekirjallisuus. Oriveden Opiston taidekokoelma on yhdistelmäkokoelmatyyppi, jossa on modernia ja nykytaidetta. Kokoelman suurin taidelaji on taidegrafiikka, jonka jälkeen tulevat maalaukset. Taidekokoelman taidegrafiikka on jaettu kahteen osaan: 1. opettajien ja opiskelijoiden grafiikkaan 2. Suomen Taidegraafikot ry:n kannatusjäsensalkkuihin ja opistoon liittymättömien graafikkojen vedoksiin. Kokoelman teemoina ovat harrastetaide ja taidekasvatus.