Johtajuus kuoronjohtajan työssä : haastattelututkimus kuoronjohtajien asia-, henkilö- ja ryhmän johtamisen taidoista - Savolainen, Ulla (2011)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia johtajuutta kuoronjohtajan työssä ja tavoitteena oli selvittää miten johtajuus siinä rakentuu. Kuoronjohtajuutta tarkasteltiin asia-, (management), henkilöstö- (leadership) ja ryhmän johtajuuden kannalta, josta näkökulmasta ei ole aikaisemmin tehty tutkimusta. Työssäni kuoronjohtajana olen havainnut johtamisen taitojen tarpeellisuuden, vaikkakaan kuoronjohdon koulutuksessa ei opeteta johtajuusasioita. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja se toteutettiin viidelle kuoronjohtajalle suunnatun teemahaastattelun avulla. Aineistoa analysoitiin teemoittain. Tulosten mukaan kuoronjohtaja tarvitsee monia johtajuuden taitoja niin asia-, henkilö- kuin ryhmän johtajuuden osa-alueelta. Asiajohtajuuteen liittyvistä taidoista korostuivat erilaiset suunnitelmat ja päämäärien asettaminen (mm. kausi- ja harjoitussuunnitelmat ja konserttiohjelmat). Henkilöjohtamisessa painottui kuoronjohtajan motivoinnin taidot, kun taas ryhmän johtajuudessa ilmapiirin luominen ja hyvät vuorovaikutustaidot. Tutkimusten tuloksista päätellen kuoronjohtaja tarvitsee paljon johtajan taitoja, joten kenties tuloksia voidaan hyödyntää kuoronjohtokoulutuksessakin. Tulokset voivat antaa myös ajateltavaa jo kuoronjohdon parissa työskenteleville.