Luontotyyppien arvottaminen perustuen sarvijäärien ja lantakuoriaisten esiintymiseen Etelä-Suomessa - Löfqvist, Jonna (2011)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella sarvijäärien ja lantakuoriaisten esiintymistä eri luontotyypeissä ja asettaa arvojärjestykseen Etelä-Suomessa esiintyvät luontotyypit näiden kahden lajiryhmän avulla. Tutkimukseen on otettu mukaan kaikki Suomessa esiintyvät lantakuoriais- ja sarvijäärälajit. Tämä tutkimus perustuu menetelmiltään ja aineistoltaan Tielaitoksen ekologiseen ympäristöluokitukseen sekä yksinkertaistettuun Rossin ja Kuitusen kehittämään luontotyyppien arvottamismenetelmään, jonka tarkoituksena on helpottaa maankäytön suunnittelua ja menetelmä voi toimia osana laajempaa ekologisten vaikutusten arviointia. Kullekin lajille on kirjallisuuden perusteella määritelty ensisijainen ja toissijainen elinympäristö. Lajimäärät on laskettu luontotyypeittäin. Kukin laji antaa elinympäristönään pitämälle luontotyypille pisteitä harvinaisuutensa mukaan. Luontotyypit on asetettu arvojärjestykseen sen mukaan, mitkä luontotyypit saivat korkeimmat pisteet ja missä esiintyy eniten lajeja. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että lehdot ja lehtimetsät ovat sarvijäärien kannalta arvokkaimpia luontotyyppejä koko Suomessa ja Etelä-Suomessa. Kedot, kuivat niityt ja hietikot sekä viljelymaat, pellot ja laitumet ovat lanta-kuoriaisten kannalta tärkeimmät luontotyypit. Suomen sarvijäärälajeista 19,5 % ovat uhanalaisia ja lantakuoriaisista uhanalaisia ovat 25,5 %, joten näiden lajien elinym-päristöjen suojelu on hyvin tärkeää, jotta nämä lajit säilyisivät osana Suomen luontoa.