Mahtavia ydinvoimalaitoksia vai tekniikan ulkomuseoita : käsitekamppailut eduskunnan debatissa viidennestä ydinvoimalasta - Helin, Antti (2011)
Tutkimus tarkastelee eduskunnan debatissa viidennestä ydinvoimalasta käytyjä retorisia kamppailuja eri avainkäsitteiden sisällöistä ja merkityksistä. Näitä avainkäsitteitä ovat tulevaisuuteen, tietoon sekä ympäristöön liittyvät käsitekonstellaatiot. Tutkimuksen lähtökohtana on, että Suomen energiapolitiikassa on 2000-luvulla tapahtunut muutos jonka myötä ydinvoiman lisärakentaminen on tullut poliittisesti mahdolliseksi, siinä missä 1980- ja 1990-luvuilla hankkeet viidennen ydinvoimalan rakentamiseksi kaatuivat. Tätä muutosta analysoidaan tarkastelemalla eduskunnan debatissa käytettyä retoriikkaa ja käsitetulkintoja. Parlamentti tutkimuskohteena perustuu siihen, että parlamentaariset aineistot ovat erityisen soveliaita käsitemuutoksen analysointiin, sekä siihen, että eduskunnalla on ydinvoimakysymyksissä erilaisten poikkeusmenettelyiden vuoksi korostuneen tärkeä rooli.