Hirsirakentamisen teollistuminen : pro gradu -tutkimus teollistumisen vaikutuksista työn tehokkuuteen hirsirakentamisessa : tapaus Honkarakenne Oyj - Kostiainen, Teijo (2011)
Tutkin työssäni hirsirakentamisen teollistumisen mahdollisia motiiveja ja seurauksia. Kun puhutaan hirsitalosta, nousee monien mieleen käsityönä veistetty punainen tupa. Nykyään kuitenkin suurin osa Suomessa rakennetuista hirsitaloista on teollisesti valmistettuja. Tutkimukseni fokus on teollistumiskehityksessä ja teollistumisen vaikutuksissa työn tehokkuuteen. Tapaustutkimuksen kohteena on Honkarakenne Oyj, joka oli ensimmäisiä hirsirakentamista teollistaneista yrityksistä, ja kasvoi suurimmaksi teolliseksi valmistajaksi. Lähtöoletukseni oli, että teollistuminen oli tietoista työn tehostamista. Tutkimuksen aluksi määrittelen tarkastelutavaksi seinäneliöt. Tuotantolukuja ja työläisten määriä vertaamalla pyrin todistamaan alkuoletukseni oikeaksi, mutta laskelmat eivät tue väitettä. Tehostuminen olikin huomattavasti hitaampaa kuin olin olettanut. Käymällä tuotantoteknologian ja tuotteen kehityskaaret läpi, saan vertailuaineistoa jonka avulla näkyy, että osa teollistamisen hyödystä meneekin tuotteen laadulliseen parantamiseen ja sen ulkonäön parantamiseen. Alkuoletus oli jättänyt huomiotta myyntiorganisaation vaikutuksen tuotteeseen, ja samalla talonrakentamiseen kohdistuvat tekniset vaatimukset liian vähälle huomiolle. Tiukentuva rakennuslaki ja ihmisten vaatimustason nousu ovat asettaneet rakentamiselle uusia haasteita, joihin hirsitalorakentajat vastasivat teollistamalla tuotantoaan. Teollistaminen sai työn tehokkuuden kasvamaan hirsitaloteollisuudessa, mutta paljon myöhemmin kuin olin olettanut, ja alkuvaiheessa tuotantoa kasvatettiin enemmän työllistämällä ja lisäämällä tehdaspinta-alaa kuin varsinaisesti teollistamalla.