Totta vai tarua? : Aleksis Kiven kuolinmökin museoarvo ja aitous - Holma, Jaakko (2011)
Tutkimukseni aiheena oli Tuusulassa sijaitseva Aleksis Kiven kuolinmökki ja erityisesti sen ympärillä käyty kiista aitoudesta. Kiistan lähtökohtana on ollut kuolinmökissä vuosina 1952–53 suoritettu restaurointi, joka joidenkin paikallisten ihmisten mielestä hävitti alkuperäisen mökin. Tavoitteenani oli tarkastella käytyä debattia ja sen merkityksiä niin museoinstituution kuin paikallisten ihmisten näkökulmasta ja analysoida kiistan aikana esitettyjen argumenttien syitä. Aleksis Kiven kuolinmökin aitouskiista tarjosikin hyvän tutkimustapauksen laajemmalle analyysille museoiden ja niitä ympäröivien yhteisöiden välisistä suhteista.