Ohjelmistojen uudelleenkäytön päätöskriteerit - Ari Rauhala, Juha Soikkeli (2011)
Rauhala, Ari & Soikkeli, Juha Ohjelmistojen uudelleenkäytön päätöskriteerit Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 43 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Koskinen, Jussi Tässä kandidaatintutkielmassa tuodaan esille niitä päätöskriteerejä, joita organisaatiot joutuvat käymään läpi uudelleenkäyttöä aloittaessaan ja suorittaessaan. Lisäksi selvitetään taustatietoa, joiden pohjalta päätöksiä tehdään. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Yleisesti uudelleenkäytöllä tarkoitetaan sitä, että jo aiemmin tuotettuja artifakteja hyödynnetään uusissa ohjelmistotilanteissa. Ratkaisulla voidaan saavuttaa laadun ja tuottavuuden kohoamista ja aikasäästöjä. Päätöskriteerit on jaettu kolmeen pääkategoriaan: taloudellisiin, teknisiin ja organisatorisiin. Tutkielma osoittaa, että uudelleenkäyttöä koskevat päätökset on tehtävä huolellisesti ja jokaisen kategorian tarjoamat näkökulmat on huomioitava päätöksenteossa. Aluksi on loogista suorittaa uudelleenkäyttöpotentiaalin ja -muotojen perusteellinen selvitys. Uudelleenkäyttöinvestoinnin takaisinmaksu, kustannus-hyötytarkastelu ja nettonykyarvo luovat vankan taloudellisen pohjan uudelleenkäyttöpäätöksiä varten. Yleisesti ottaen päätöksenteon tueksi voidaan käyttää muitakin uudelleenkäyttöön liittyviä metriikoita ja malleja, mutta niiden standardoimattomuus vaikeuttaa niiden hyödyntämistä. Organisaatiotasolla uudelleenkäytön arvostus vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisia tuloksia uudelleenkäytöllä voidaan saavuttaa. Jos organisaatiossa tehdään päätös systemaattisen uudelleenkäytön aloittamisesta, tulee koko organisaation olla sitoutunut uudelleenkäyttöön. Ollakseen uudelleenkäytettävä, artifaktin tulee olla laadultaan tarpeeksi hyvä, sillä sen toimivuus heijastuu koko järjestelmään. Siten myös laatuvaatimuksia koskevat päätökset ovat uudelleenkäytön kannalta kriittisiä.