Yrittäjien suhtautuminen epäonnistumiseen : tekijät epäonnistumiseen suhtautumisen taustalla - Salonen, Piia (2011)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin yrittäjien suhtautumista epäonnistumista kohtaan ja suhtautumiseen vaikuttavia tekijöitä. Ensimmäinen tutkimukselle asetettu tavoite ja pääkysymys oli selvittää, mitkä tekijät määrittävät yrittäjien suhtautumista epäonnistumista kohtaan. Pääkysymystä tarkentavina alakysymyksinä tutkimuksessa selvitettiin vaikuttivatko yritysten erot tai yrittäjien väliset demografiset erot suhtautumiseen epäonnistumista kohtaan. Tutkimuksessa pohdittiin myös onko suhtautuminen yksilön piirteisiin tai oppimiseen liittyvä ilmiö. Epäonnistuminen on läheisesti yrittäjyyteen liittyvä ilmiö, jota on tutkittu suhteellisen vähän. Uusimpien tutkimusten mukaan epäonnistumisista on mahdollista oppia jopa enemmän kuin onnistumisista (Madsen & Desai 2010). Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksen keinoin tammi- ja helmikuussa 2010. Kyselyyn vastasi 229 yrittäjää, mikä tarkoitti vastausprosenttina yli 60 prosenttia. Yrittäjien suhtautumiseen epäonnistumista kohtaan vaikuttavat sekä yrityksen toimiala että liikevaihto. Demografisista muuttujista keskeisin tekijä oli yrittäjän koulutus. Myös yrittäjämäisillä piirteillä ja omilla kokemuksilla sekä niistä oppimisella oli vaikutusta suhtautumiseen epäonnistumista kohtaan. Keskeinen löydös yrittäjien suhtautumisessa epäonnistumista kohtaan oli myös yrittäjien halukkuus keskustella epäonnistumisen ilmiöstä. Lisäksi keskeistä oli yrittäjien kokemus siitä, että epäonnistuminen on enemmän henkilöön kuin itse epäonnistumiseen liittyvä. Mahdolliset tulevat tutkimukset voisivat liittyä mittariston luomiseen, yrittäjien suhtautumisessa epäonnistumiseen. Mittariston lisäksi epäonnistumistapahtumaa voisi jaotella tarkemmin erilaisiksi muuttujiksi, jotta erilaisten epäonnistumisten välisiä eroja voitaisiin paremmin tutkia. Myös yrittäjyyskasvatuksessa tarjotun tiedon vaikutusta olisi mielenkiintoista mitata, voisiko epäonnistumista opettaa, kun koulutuksen rooli osoittautui keskeiseksi.