Koulutuksesta työelämään : JULIET-opiskelijoiden sijoittuminen työelämään ja kokemukset JULIET-opintojen merkityksestä työn kannalta - Kantonen, Kaisa; Oksa, Sanna (2011)
Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen JULIET‐sivuaineen tavoitteena on kouluttaa luokanopettajista monipuolisia alakoulun kielikasvattajia. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, miten JULIET-sivuaineen suorittaneet opiskelijat ovat sijoittuneet työelämään ja miten he kokevat JULIET-opintojen sisältöjen vastaavan työelämän tarpeita. Koulutuksen merkitystä tutkittiin erikseen luokanopettajan, englannin opettajan sekä vieraalla kielellä opettavan opettajan työn kannalta. Tutkimus toteutettiin postikyselynä keväällä 2010. Kysely lähetettiin kaikille vuosina 1995–2004 JULIET-opintonsa aloittaneille sekä yhdelle vuonna 2006 aloittaneelle, jo valmistuneelle JULIET-opiskelijalle. Yhteensä lomakkeita lähetettiin 124. Kyselyyn vastasi 50 henkilöä. Heistä 41 oli suorittanut luokanopettajaopintonsa loppuun ja he soveltuivat siten lopulliseen tutkimusjoukkoon. Kyselylomake koostui monivalintakysymyksistä ja avoimista kysymyksistä. Vastausaineistoa analysoitiin SPSS -tilasto-ohjelmalla ja sisällönanalyysin keinoin. Tulokset osoittivat, että JULIET-opinnoista on ollut vastaajille hyötyä sekä työelämään sijoittumisen, että erilaisten opettajan työtehtävien kannalta. Entiset JULIET-opiskelijat työskentelevät joustavasti niin luokanopettajan, englannin opettajan kuin vieraalla kielellä opettavan opettajan tehtävissä. Tutkimustulosten perusteella JULIET-ohjelma on antanut opiskelijoille erittäin hyvät tiedot ja taidot opettajan ja alakoulun kielikasvattajan työhön.