Käyttöliittymien suunnittelu ikääntyville ihmisille - Ikonen, Piia (2011)
Ikonen, Piia Käyttöliittymien suunnittelu ikääntyville ihmisille Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 31 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Makkonen, Pekka Väestö ikääntyy voimakkaasti kehittyneissä maissa. Samalla tietotekniikan käyttö lisääntyy ja yhä useampi sähköinen laite pitää sisällään tietokoneen. Kykenemättömyys tietotekniikan käyttöön johtaa helposti syrjäytymiseen tietoyhteiskunnasta. Ikääntyvät ihmiset käyttävät tietotekniikkaa nuorempia vähemmän, ja yhtenä merkittävänä syynä tähän on heille sopimattomat käyttöliittymät. Käyttöliittymät suunnataan usein nuorille käyttäjille, eikä niiden suunnittelussa oteta huomioon ikääntyvien käyttäjien tarpeita. Ikääntyminen vaikuttaa moniin tietotekniikan käytön kannalta tärkeisiin kykyihin, kuten näköön, muistiin ja motoriikkaan. Ikääntyminen alkaa heikentää kykyjä jo niinkin varhain kuin 25-vuotiaana ja muutokset ovat yleensä havaittavissa viimeistään 60 ikävuoden tienoilla. Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu tutkielma käsittelee käyttöliittymien suunnittelua ikääntyville ihmisille. Tutkielman tavoitteena on toimia suuntaaantavana käytännön ohjeena suunniteltaessa käyttöliittymiä ikääntyville tietotekniikan käyttäjille. Tutkielmassa pohditaan kuinka ikääntyminen vaikuttaa kykyyn käyttää tietotekniikkaa ja minkälaiset käyttöliittymän ominaisuudet helpottavat ikääntyvien ihmisten tietotekniikan käyttöä. Tutkielmassa selvitetään ensin mihin tietotekniikan käytössä tärkeisiin fysiologisiin ja kognitiivisiin kykyihin ikääntyminen vaikuttaa. Tämän jälkeen ikääntymistä koskeva tieto yhdistetään käyttöliittymäsuunnitteluun. Käyttöliittymien suunnittelua tutkielmassa käsitellään staattisten ja dynaamisia osien sekä ohjauslaitteiden osalta.