Älykkääseen sähköverkkoon soveltuvat langattomien mesh-verkkojen reititysprotokollat - Savolainen, Veli (2011)
Savolainen, Veli Älykkääseen sähköverkkoon soveltuvat langattomien mesh-verkkojen reititysprotokollat Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 39 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Makkonen, Pekka Tässä tutkielmassa perehdytään kirjallisuuskatsauksen keinoin siihen minkä tyyppiset reititysprotokollat soveltuvat parhaiten käytettäviksi tulevaisuuden älykkäissä sähköverkoissa, jotka hyödyntävät langattomia mesh-verkkoja viimeisen kilometrin kommunikaatioratkaisuna älykkäiden sähkömittareiden kanssa. Tutkielman alussa tutustutaan tutkielman keskeisiin käsitteisiin, jonka jälkeen esitetään tutkimuksen tutkimusongelmat. Seuraavaksi tutkielmassa tutkitaan mitä erityispiirteitä älykkäiden sähkömittareiden muodostamilla langattomilla mesh-verkoilla on ja hahmotellaan tämän tyyppiseen ympäristöön liittyviä keskeisiä haasteita erityisesti reitityksen kannalta. Nämä erityispiirteet ja haasteet muodostavat pohjan reititysprotokollatyyppien vertailulle ja arvioinnille. Tutkielman lopussa esitetään yhteenveto saaduista tuloksista ja joitain jatkotutkimusaiheita. Yksi tutkimuksen keskeisistä tuloksista oli, että sopivan reititysprotokollan valinnassa tärkein kriteeri on protokollan skaalautuvuus. Tutkimuksessa löydettiinkin yleisellä tasolla sellaisia protokollatyyppejä, jotka todennäköisesti skaalautuvat hyvin. Tutkimuksen kohteena olevat verkot voivat olla melko suuria, jolloin ne protokollat, joiden skaalautuvuus on heikko aiheuttavat verkolle kestämättömän suuren reitityksen yleiskustannuksen. Lisäksi muuttuvan radioympäristön vaikutukset jopa täysin immobiileille langattomille mesh-verkoille ja mahdollinen tarve suuremmalle kaistanleveydelle tulevaisuudessa viittaavat siihen, että uudenlaiset opportunistiset protokollat voivat tarjota mielenkiintoisen vaihtoehdon tänään yleisesti käytetyille protokollille, jotka pohjautuvat pääosin perinteisistä lankaverkoista periytyviin reititysmekanismeihin.