Käytettävyyden arviointi. - Jousmäki, Timo (2011)
Jousmäki, Timo Käytettävyyden arviointi. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 28 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Brattico, Pauli Tässä tutkielmassa tarkastellaan käytettävyyttä ja käytettävyyden määritelmiä. Tutkielman tarkoituksena on kartoittaa käytettävyystutkimuksen arviointimenetelmiä. Työssä esitellään tarkemmin kaksi käytettävyystutkimuksen arviointimenetelmää: käytettävyystestaus ja heuristinen arviointi. Käytettävyystestausta käsittelevässä kappaleessa avataan tarkemmin testauksen vaiheita, kerrotaan testauksen valmisteluun liittyvistä toimista sekä hieman testauksessa käytettävistä tiedonkeräysmenetelmistä. Edellisten lisäksi tarkastellaan myös hieman käytettävyystestauksen etiikkaa. Työssä esitellään lisäksi heuristinen arviointi Jakob Nielsenin kymmenkohtaisen heuristisen listauksen mukaan. Jakob Nielsenin heuristiikat sisältävät kymmenen käytettävyyden periaatetta, joiden toteutumista käytettävyysasiantuntija arvioi. Kandidaatintutkielma on luonteeltaan kirjallisuuskatsaus.