Elämäntarinoita maaseudun suurten ikäluokkien naisten huono-osaisuudesta - Kauppinen, Marja-Liisa (2011)
Tutkimukseni aiheena ovat maaseudun suuriin ikäluokkiin kuuluvien naisten elämäntarinat ja kokemukset huono-osaisuudesta. Sosiaalisena ongelmana huono-osaisuuden olen rajannut taloudelliseen huono-osaisuuteen ja tutkimukseeni valitut viisi naista ovat kaikki olleet toimeentulotukiasiakkaita. Naiset asuvat pienessä maaseutukunnassa ja tutkimuksessani yhtenä viitekehyksenä on maaseudun huomioiminen elinympäristönä. Tutkimuskysymykset tarkastelevat naisten taloudellisen huono-osaisuuden ilmenemistä sekä sitä kuinka naiset ovat kokeneet huono-osaisuuden. Kyseessä on narratiivisella tutkimusmenetelmällä tehty tutkimus, jossa on haluttu antaa ”ääni” maaseudun naiselle, joka on syntynyt ja elänyt nuoruutensa aikakautena, jolloin Suomea on rakennettu uudelleen sotien jälkeen. Tämä on myös naistutkimus, jolla on Suomessa vielä varsin lyhyet perinteet, mutta joka on huomattu tärkeäksi tutkimuksen alaksi sosiaalityön tutkimuksessa. Naistutkimuksen näkökulmat antavat näkemystä naisidentiteetin muotoutumiselle ja naisen kokemuksille huono-osaisuudesta. Haluan tutkimuksellani tuoda esille millaisia kokemuksia suurten ikäluokkien naisilla on huonoosaisuudesta ja miten he ovat kokeneet huono-osaisuuden juuri naisena. Tutkimukset osoittavat, että suurten ikäluokkien syntymisen aikoihin 1940–1960-luvulla yhteiskunnan tilanne on ollut erilainen verrattuna tähän päivään. Syntyvyys on ollut suurta ja maaseudulla maatilan töihin totuteltu jo lapsena. Kouluttautuminen on ollut vaikeaa etenkin perheen vanhemmilla sisaruksilla, kun he ovat joutuneet uurastamaan maatilan töissä. Usein vasta nuoremmat sisarukset ovat päässeet kouluttautumaan. Aineistosta esiin tulleet tutkimustulokset tuovat esille samansuuntaisia asioita. Työhön oppiminen ja työn tekeminen ovat olleet naisten lapsuudessa ja aikuisuudessa keskeisessä asemassa. Kouluttautumiseen ei ole ollut varaa ja perheen perustaminen on tapahtunut nuorena. Taloudellinen huono-osaisuus on näkynyt naisten elämässä niukoissa taloudellisissa raameissa elämisenä. Elämässä on ollut monenlaisia karikoita, mutta naiset ovat tottuneet selviytymään päivästä toiseen. Tutkimukseeni osallistuneille naisille on kehittynyt selviytymiskeinoja, joiden avulla he ovat selvinneet elämässään eteenpäin. Mielenkiintoista on ollut tutkia miten naiseus identiteettinä on näkynyt naisten huono-osaisuuden kestämisessä. Missä roolissa ovat kulttuuriset ja sosiaaliset tekijät? Unohtaa ei myöskään sovi yhteiskunnan tuomia rooliodotuksia naissukupuolta kohtaan.