Politiikan markkinapaikka : parlamentaarisen retoriikan tyylit ja etiikka eduskunnan kyselytunnilla - Laaksonen, Vilja (2011)
Tutkielmassa käsitellään parlamentaarista retoriikkaa eduskunnan kyselytunnilla. Kyselytuntia voidaan pitää politiikan markkinapaikkana, sillä se tarjoaa ministereille ja kansanedustajille hyvän tilaisuuden saada äänensä kuuluviin. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten politiikka, retoriikka ja vallankäytön vastuu kohtaavat poliittisessa debatissa. Tutkielman aineisto koostuu kahdesta vuoden 2009 kyselytunnista ja analyysia tuetaan asiantuntijoiden, kuten eduskunnan puhemiehen, haastatteluilla. Tutkimusmenetelmänä käytetään retorista analyysia. Analyysissa hyödynnetään Aristoteleen ja Ciceron teoksia sekä Kari Palosen, Chaïm Perelmanin ja Stephen Toulminin teorioita ja retorisen analyysin työkaluja. Poliittisen analyysin syventämiseksi työssä tukeudutaan myös Max Weberin, Frank Ankersmitin, Carl Schmittin ja Ronald Beinerin ajatuksiin politiikasta, vallasta ja poliittisesta arvioinnista.