Ohjelmointikielten parametrinvälitysmekanismit - Sandström, Petri (2011)
Sandström, Petri Ohjelmointikielten parametrinvälitysmekanismit Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 28 s. Tietojenkäsittelytiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Hirvonen, Pertti Tässä tutkimuksessa tutustutaan ohjelmointikielten parametrinvälitykseen kes-kittyen erilaisten parametrinvälitysmekanismien toimintaan. Tutkimuksen jäl-kimmäisessä osassa selvitetään muutaman uudemman ohjelmointikielen perus-teella parametrinvälityksen tämänhetkistä tilaa. Tutkimus toteutetaan pääasial-lisesti kirjallisuuteen perustuvana katsauksena. Tavoitteena on selvittää, minkä-laisia parametrinvälitysmekanismeja ja parametrinvälityksen semanttisia malle-ja ohjelmointikielten historiassa on kehitetty ja mitä hyviä tai mahdollisesti, mi-tä huonoja puolia niissä on. Tutkimuksessa etsitään vastausta myös kysymyk-seen: onko uudemmissa kielissä edes mitään vaihtoehtoja parametrinvälitysta-van suhteen? Tutkimustulokset eivät anna yksiselitteisiä vastauksia siihen, mikä para-metrinvälitysmekanismi on paras. Osoittautuu kuitenkin selvästi, että call-by-value- ja call-by-reference-parametrinvälitysmekanismit ovat olleet suosituim-pia jo pitkään ja ne ovat saavuttaneet suosion myös uudempien kielten keskuu-dessa. Tulokset osoittavat myös, että useimmat tutkituista parametrinvälitys-mekanismeista ovat enemmän tai vähemmän edellä mainittujen mekanismien muunnelmia. Tutkittujen uudempien ohjelmointikielten pohjalta viestittyy pa-rametrinvälityksen nykytilasta suuntaus, jonka mukaan ohjelmoijan ei anneta vaikuttaa parametrinvälitysmekanismin valintaan vaan ennemminkin käytettä-vään parametrinvälityksen semanttiseen malliin. Uudempien kielten joukosta löytyy myös kieliä, jotka eivät anna ohjelmoijan vaikuttaa parametrinvälityk-seen millään tavalla.