Vapaapalokunta - kasvupaikka kansalaistoiminnalle 1838-1938 - Koivula, Eeva (2011)
Vapaapalokuntatoiminta alkoi maassamme vuonna 1838 naapurimaista saadun esimerkin mukaisesti. VPK:iden toiminta muotoutui moninaiseksi ja se oli tarkoitettu kaikille kansalaisille. Toiminnassa noudatettiin tasa-arvon ja demokratian periaatteita alusta lähtien ja toiminnan tavoitteisiin kuuluivat yleishyödyllisyys sekä luokkaerojen vähentäminen jäsenten keskuudessa amerikkalaisen esikuvansa mukaisesti.