Vertikaalinen luottamus : luottamuksen muodostuminen johtoon yhdeksässä työorganisaatiossa - Kurkinen, Riina (2011)
Tutkielmassa on analysoitu vertikaalisen luottamuksen muodostumista yhdeksässä organisaatiossa. Tutkielma on sekundaarianalyysi aineistosta, joka on kerätty Tomi Oinaan, Pertti Jokivuoren ja Kaj Ilmosen Työaikapankki – Haavetta ja todellisuutta-tutkimukseen. Tutkielman aineistona on survey-aineisto, jonka pohjana on 493 lomaketta. Aineiston analyysi on tehty SPSS-ohjelmistolla määrällisin menetelmin. Tehtävänä oli selvittää, millaisista asioista vertikaalinen luottamus eli luottamus johtoon syntyy. Ilmiö on merkityksellinen siksi, että vertikaalisella luottamuksella on merkitystä paitsi työhyvinvoinnin kannalta, niin myös yrityksen taloudelliselle tuottavuudelle. Yrityskulttuurin muutos ja uusien alojen organisaatiot vaativat uudenlaista johtamistapaa, jossa perinteinen ylhäältä alaspäin suuntautuva johtaminen ei enää toimi.