Paikkatieto ja sen käyttäminen sosiaalisessa mediassa - Viljanen, Ville (2011)
Viljanen, Ville Paikkatieto ja sen käyttäminen sosiaalisessa mediassa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 26 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Salminen, Airi Viime vuosina sosiaalinen media on tullut arkipäiväiseksi yhä useammalle. Samaan aikaan myös paikkatiedon käyttö on yleistynyt yhteiskunnassa. Navigaattorit lienevät paikkatiedon tunnetuin käyttökohde, mutta samalla paikkatietoa on alettu käyttää myös monissa verkkopalveluissa. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan sitä, kuinka paikkatietoa voidaan käyttää sosiaalisen median palveluiden yhteydessä. Tutkielma on tyypiltään kirjallisuuskatsaus, jossa perehdytään aikaisempaan aiheesta tehtyyn tutkimukseen. Paikkatieto ei ole mikään uusi asia, mutta sen digitalisoituminen on luonut uusia käyttökohteita. Paikkatiedosta kerrotaan tässä tutkielmassa perustietoa, kuten keräystekniikoita ja yleisesti käytössä olevia standardeja. Sosiaalinen media voidaan määritellä esimerkiksi teknisesti tai yhteisöllisesti. Aikaisempaan tutkimukseen pohjautuen tutkielmassa tarkastellaan sosiaalisen median perustoimintoja ja pohditaan sitä, kuinka paikkatietoa voidaan hyödyntää näiden toimintojen yhteydessä. Aiemman tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että paikkatieto on liitettävissä useisiin sosiaalisen median toimintoihin. Paikkatieto luo useita mahdollisuuksia sosiaalisen median palveluissa, mutta myös haittoja. Tutkielmassa esitellään myös sosiaalisen median palveluita, joissa paikkatietoa nykyisellään käytetään ja joita on tarkasteltu aikaisemmassa tutkimuksessa.