Kuvallisuus poliittisen ideologisuuden ja maailmankuvan ilmentäjänä Pentti Saarikosken runokokoelmassa Mitä tapahtuu todella? - Ylitalo, Riikka (2011)
Tutkimukseni käsittelee sitä, miten kuvallisuus ilmentää poliittista ideologisuutta ja maailmankuvaa Pentti Saarikosken runokokoelmassa Mitä tapahtuu todella?. Teos ilmestyi vuonna 1962 ja kuuluu Saarikosken toisen, poliittisesti osallistuvan kauden tuotantoon. Tutkimuksessa yhdistyvät sosiologinen kirjallisuudentutkimus ja lyriikan analyysi. Keskeisiä käsitteitä tutkimuksessani ovat kuvallisuus, ideologia ja ideologisuus sekä maailmankuva. Osoitan tutkimuksessa, että Saarikosken kokoelman runokuvat ilmentävät sen poliittista ideologisuutta. Kokoelman tunnustama poliittinen ideologia on kommunismi, ja runoissa asetutaan Neuvostoliiton puolelle kylmässä sodassa. Lisäksi kokoelmassa arvostellaan muun muassa Amerikan kaikkinäkevyyttä. Tutkin Saarikosken kokoelmassa esiintyviä kuvallisuuden lajeja omissa alaluvuissaan. Useimmin teoksessa esiintyviä kielikuvia ovat vertaus, metafora ja metonymia, ellipsi ja asyndeton sekä sitaatti ja alluusio. Erityisesti kahden viimeisen merkitys ideologisuuden välittämisessä on suuri. Tutkin myös kokoelmassa esiintyviä puhtaita kuvia sekä toistuvia symboleja, joista tärkeimpiä ovat ”silmä”, ”puut” ja ”ikkuna”. Kokoelman maailmankuvaa tutkiessani keskityn kokoelman yhteiskuntakäsitykseen. Tutkin kuitenkin myös kokoelman ei-poliittisia aineksia kuten käsitystä ajasta ja avaruudesta, luonnosta ja uskonnosta. Kokoelman maailmankuva on pääosin kristinuskon vastainen. Pohdin tutkimuksessa myös sitä, voisiko ”huone” olla kokoelman ”maailman metafora”. Lisäksi teen lyhyen katsauksen muuhun 1960-luvun poliittisesti osallistuvaan runouteen Suomessa.