Muuttumaton Kaukoitä : lordi Curzonin käsitykset Itä-Aasian hallinnosta myöhäisviktoriaanisen ajan Britanniassa - Andersson, Veli-Matti (2011)
Britannian globaali imperiumi oli laajimmillaan ensimmäiseen maailmansotaan tultaessa, mikä oli seurausta erityisesti viktoriaanisen aikakauden (1837–1901) brittien siirtomaavallan laajentumisesta maailmalla. Imperiumi perustui hyvin pitkälti taloudellisiin intresseihin sekä maailmanlaajuiseen vapaakauppaan, mikä hyödytti erityisesti Britanniaa sen siirtomaiden kustannuksella. Tärkein ja tuottavin Britannian siirtomaista oli Intia, joka takasi briteille huomattavan läsnäolon koko Aasian alueella. Eräs merkittävimmistä Aasiaan syventyneistä brittiläisistä poliitikoista oli lordi George Curzon, jonka kiinnostus Intiaan johti hänet tutkimaan koko maanosaa laajemmin.