Yhteisön muisteltu muutos - Leinonen, Sari (2010)
Tutkielman kohteena on Kainuussa sijaitsevan Paltamon kahdentoista rantakylän muisteltu muutos 1940–1960-lukujen välisellä ajalla nuottakalastuksen kautta tarkasteltuna. Tutkimuksen tieteenfilosofinen pohja on sosiaalinen konstruktivismi. Pääajatuksena on, että muistelu on sosiaalisesti ja kulttuurisesti tuotettua. Tutkimusmenetelmäni on muisteluaineiston kvalitatiivinen analyysi. Aineisto on osa keräämääni Nuotta-apajilla -haastatteluaineistoa, käytän aineistosta 26:n informantin haastatteluja. Keskeiset käsitteet ovat muistelu, yhteisö, sekä kulttuurinen mallitarina. Kysyn, miten haastateltavat muistavat kyläyhteisönsä muutoksen 1940–1960-luvuilla nuottakalastuksen työmuodon kautta. Tarkastelen, millä eri tavoin yhteisöstä muutoksessa puhutaan ja yhteisöä arvotetaan muistoissa. Analysoidessani muistelua yhteisöstä käytän narratiivisen tutkimuksen työkalua, kokemuskerrontaa. Erittelen tarkemmin nuottauksen muistettua muutosta nuottakalastuksen sosiaalisen, ekologisen, taloudellisen ja teknisen komponentin kautta. Aineiston ja tutkijan vuoropuheluna konstruoituu tarina nuottakalastuksen päättymisestä ja kyläyhteisöjen muutoksesta. Johtopäätökseni on, että kulttuurinen mallitarina korostuu muutoksen muistelussa, koska kyseessä on menneen päätöksentekostrategian arvotus.