Pilvilaskennan haasteet palveluntarjoajan näkökulmasta - Toivanen, Teemu (2011)
Toivanen, Teemu Pilvilaskennan haasteet palveluntarjoajan näkökulmasta Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 22 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Ojala, Arto Pilvilaskenta ja siihen liittyvät sovellukset ja palvelut ovat uusi ja kasvava asia IT-alalla. Tutkimus käsittelee pilvilaskennan toteutuksessa kohdattavia haastei-ta ja ongelmia palveluntarjoajan näkökulmasta. Tarkoituksena on tuoda esille ongelmatapauksia, joista voidaan oppia miten pilvilaskennan järjestelyt tulisi tehdä. Tutkielmassa määritellään ensin keskeisiä termejä pilvilaskentaan liitty-en ja huomataan, että samalle termille voi olla useitakin eri määrittelyjä. Ensin tutustaan teknisiin haasteisiin, jotka luovat perustan koko järjestelmän toimin-nalle. Lisäksi käsitellään muita haasteita jotka eivät suoranaisesti liity tekniseen puoleen. Tulevaisuudessa syntyvistä haasteista kerrotaan lyhyesti, ja miten ne ovat erilaisia nykyisiin verrattuna. Lopuksi esitellään myös esimerkki laajasta rakenteilla olevasta pilvilaskentaprojektista Suomessa. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena.