Impact of increased dissolved organic carbon and nutrient loading on humic lake phytoplankton - Hiltunen, Minna (2011)
Lisääntyneen liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) kuormituksen vaikutuksia humusjärven (Alinen Mustajärvi) kasviplanktoniin tutkittiin koko järven manipulaatio -kokeessa 2007–2009. 2007 oli tutkimuksen kontrollivuosi ilman manipulaatiota, 2008–2009 järveen lisättiin kerran kuukaudessa ruokosokeria, ja lisäksi ravinnelisäysten vaikutuksia tutkittiin pussikokeissa kolme kertaa avovesikaudella 2009. Tarkoituksena oli lisätä heterotrofisten bakteerien ravintona käyttämän helposti hajotettavan DOC:in määrää ilman, että se vaikuttaisi kasviplanktonin kokemiin valaisuolosuhteisiin. Autotrofisten ja miksotrofisten levien reaktioita vertailtiin kokeissa keskenään. Kasviplanktonyhteisöissä oli suuria eroja manipulointivuosien kesken, ja johdonmukaisia reaktioita DOC kuormituksen lisääntymiseen ei havaittu. Suurin havaittu muutos oli limalevän Gonyostomum semen määrän huomattava kasvu toisena manipulointivuotena, mutta tämä ei todennäköisesti johtunut DOC-lisäyksistä. Autotrofien ja miksotrofien reaktioissa ei havaittu eroja. Kasviplanktonyhteisön kasvua rajoitti kesällä samanaikaisesti fosfori ja typpi, mutta muina aikoina kasvu ei ollut ravinnerajoitteista. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvä DOC-kuormitus vaikuttaa humusjärven kasviplanktoniin todennäköisesti vain jos sen yhteydessä esiintyy lisääntynyttä ravinnekuormitusta, ja silloinkin vaikutuksia ilmenee lähinnä kesällä.