Big bang toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottostrategiana – valintaperusteet ja vaikutukset - Pääaho, Annika (2011)
Pääaho, Annika Big bang toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottostrategiana – valintaperusteet ja vaikutukset Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010, 31 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Seppänen, Ville Toiminnanohjausjärjestelmän eli ERP:n käyttöönotosta on tehty paljon tutkimusta. Sen sijaan sen ympäröiviä tekijöitä (organisaation tausta, olemassa olevat liiketoimintastrategiat ja käyttöönottostrategiat), jotka vaikuttavat käyttöönoton onnistumiseen, ei ole tutkittu tarpeeksi. Tässä tutkielmassa tutustutaan käyttöönottostrategioihin, joista erityisesti perehdytään kiisteltyyn big bang -käyttöönottostrategiaan sen valintasuositusten sekä käyttöönottoprojektin edistymisen näkökulmasta. Tutkielmassa selvitetään mihin käyttöönottoprojektissa big bang -käyttöönottostrategian valinta vaikuttaa. Lisäksi tutkitaan missä tilanteissa yrityksen on suositeltavaa valita big bang. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassa on kirjallisuuskatsaus. ERP parantaa toimitusketjua, liiketoimintaprosessien automatisointia sekä johdon pääsyä informaatioon. Vaikka ERP yleistyikin 90-luvulla, on sen käyttöönotossa vielä vakavia ja yleisiä ongelmia. Itse käyttöönottoprojektiin liittyy monia organisationaalisia ja teknillisiä asioita, ja sitä voidaan tarkastella kolmesta eri näkökulmasta: organisaation oppimisen, riskien hallinnan tai kriittisten menestystekijöiden näkökulmasta. Käyttöönottostrategia kuuluu tärkeänä osana käyttöönottoprojektiin. Sen avulla päätetään missä vaiheissa ja miten toiminnanohjausjärjestelmä otetaan käyttöön. Useimmiten sovelletut niistä ovat vaiheittainen strategia, jossa ERP otetaan eri vaiheissa käyttöön, sekä big bang -strategia, jossa ERP otetaan sovittuna ajankohtana kerralla käyttöön. Big bang -strategia on saanut kovaa arvostelua osakseen, sillä se sisältää suuria riskejä, mutta se on samalla se nopein ja edullisin tapa ottaa ERP käyttöön.