Miesjohtajan työn ja perheen suhde - Niemelä, Ilpo (2011)
Tämä tutkimus käsittelee miesjohtajien työn ja perheen suhdetta. Työn ja perheen suhdetta ei ole aiemmin tutkittu paljon johtajien näkökulmasta ja erityisen vähän sitä on tutkittu miesjohtajien näkökulmasta. Tutkimus on kuvaileva teema-analyysi. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu 29 miesjohtajan haastatteluista, jotka Suvi Heikkinen (ent. Välimäki) on koonnut väitöskirjaansa varten. Haastattelut on tehty kevään ja kesän 2009 aikana. Ne ovat uratarinoita, joissa on käsitelty haastateltujen työtä, perhettä ja niiden suhdetta. Aineiston analysoinnissa on sovellettu narratiivista analyysitapaa. Tutkittavaa aihetta on tarkasteltu johtamistyön luonnetta ja työn ja perheen yhteensovittamista käsittelevää teoriataustaa vasten. Tutkimuksen tulokset koostuvat kuudesta teemasta, joiden alle on koottu kutakin teemaa kuvailevia poimintoja haastatteluaineistosta. Lisäksi miesjohtajat on sijoitettu työn ja perheen yhteensovittamisen positioihin Halrynjon (2009) luomaa mallia soveltaen. Tutkimuksen tulokset voivat auttaa ymmärtämään miesjohtajien työn ja perheen yhteensovittamisen kysymyksiä sekä muodostamaan organisaatioihin käytänteitä, jotka helpottavat työn ja perheen yhteensovittamista myös johtamistehtävissä. Tulokset voivat antaa miesjohtajille näkökulmia myös itsensä johtamiseen.