Kuluttajakäyttäytyminen Internetissä: Miten Internet vaikuttaa kuluttajan ostopäätösprosessiin? - Laitinen, Sanna (2011)
Laitinen, Sanna Maria Kuluttajakäyttäytyminen Internetissä: Miten Internet vaikuttaa kuluttajan osto-päätösprosessiin? Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010, 36 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaajat: Salo, Markus, Seppänen, Ville Kuluttajakäyttäytyminen on yksi markkinoinnin tutkituimmista alueista. Taloudelliset, teknologiset, kulttuuriset ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten paljon ja missä kuluttaja ostaa, mutta niin tekevät myös kuluttajan omat mieltymykset ja persoonallisuus. Varsinainen ostopäätösprosessi etenee askelittain; tässä tutkielmassa on tarkastelussa viisivaiheinen malli. Se koostuu ongelman eli tarpeen tunnistamisesta, tiedon etsinnästä, vaihtoehtojen vertailusta, päätöksestä ostaa sekä hankintaa seuraavasta arvioinnista. Miten Internet sitten vaikuttaa kuluttajan ostopäätösprosessiin? Verkkokaupankäynnin suosio avaa kuluttajalle uusia mahdollisuuksia tuotteiden ja palveluiden vertailuun kuin myös niiden löytämiseen. Vaihtoehtoja on todennäköisesti enemmän kuin koskaan aiemmin ja niistä on entistä helpompi kommunikoida aiempaa suuremman kuluttajajoukon kanssa. Toisaalta kuluttajia huolestuttaa tietoturva ja yksityisyydensuoja kuin myös informaation laatu. Lisäksi tiedon etsiminen Internetissä ei automaattisesti tarkoita, että myös ostos tapahtuisi verkossa. Tämä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena alan tieteellisiin aineistoihin. Jatkossa tarkastellaan lähemmin, mitä niissä kerrottiin osto- ja kuluttajakäyttäytymisestä sekä yksittäisen kuluttajan ostopäätösprosessista Internetissä. Tulosten pohjalta vaikuttaa, että ostopäätösprosessi itsessään ei ole muuttunut mutta sillä on kuitenkin Internetissä omat ominaispiirteensä.