IPTV ja VoD-palvelut – Toimialan haasteet Suomessa - Reinikainen, Miika (2011)
Reinikainen, Miika IPTV ja VoD-palvelut – Toimialan haasteet Suomessa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 27 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Seppänen, Ville Suomessa on tehty suunnitelma valtakunnallisesta laajakaistahankkeesta, jonka tarkoituksena on rakentaa yleinen saatavuus nopeaan laajakaistayhteyteen. Nämä nopeat internet-yhteydet mahdollistavat myös uuden tyyppisten palveluiden tarjoamisen kuluttajille. Yksi tällainen kiinnostava toimintoalue on audiovisuaalisten palveluiden toteuttaminen internet-protokollaa hyödyntäen. Näitä palveluita kutsutaan IPTV-palveluiksi. Tässä tutkielmassa selvitetään aikaisempien alaan liittyvien tutkimusten pohjalta IPTV:n ja siihen läheisesti liittyvän VoD-palveluiden käsitteitä, sekä mitä ne käytännössä palveluina tarkoittavat. Tutkielmassa selvitetään myös minkälainen on IPTV-alan toimijakenttä ja esitellään neljä Suomessa jo tällä hetkellä tarjolla olevaa IPTVja VoD-palvelua. Tässä tutkielmassa selvennetään minkälaisia ongelmia ja haasteita on toimialan kehittymisen esteenä Suomessa. Tutkielmassa myös esitetään näihin haasteisiin ratkaisuja. Käsitellystä aineistosta voi huomata, että Suomeen ollaan vasta rakentamassa uuden sukupolven internet-yhteyksiä, jotka pyritään kaikille tuomaan tasapuolisesti tarjolle. Vaikka palveluntarjoajia on jo toimialalla, niin kysyntä on vähäistä kuluttajien puolelta. Suurimpana syynä on perinteisten medioiden käyttö ja kiinnostuksen puute IPTV:tä kohtaan. IPTV-sisältöjen tarjoamista hankaloittaa myös lainsäädäntö, joka on eri toimijoiden puolelta vaikeasti tulkittavissa. Jatkossa IPTV-palveluiden eriyttäminen perinteisistä mediapalveluista tulee olemaan merkittävä tekijä IPTV:n kannalta. Tutkielma on tehty aikaisempien alan tutkimusten sekä kirjallisuuden pohjalta. Tutkimuksessa on käytetty myös eri markkinatutkimuksia, joissa on mitattu suomalaisten käyttötottumuksia eri medioihin liittyen.