Ystävyyden monet kasvot : Neuvosto-Viron pioneerijärjestön ja Suomen Demokratian Pioneerien Liiton kanssakäyminen liennytyksestä Prahan kevääseen - Kelk, Karli (2011)
Tutkielmassa käsitellään Neuvosto-Viron pioneerijärjestön ja Suomen Demokratian Pioneerien Liiton (SDPL) välisiä suhteita vuosina 1955–1968. Työn keskeisin kysymys koskee sitä, minkälaista ideologista sekä toiminnallista kanssakäymistä oli Neuvosto-Viron pioneerijärjestön ja Suomen Demokratian Pioneerien Liiton välillä. Ja ennen kaikkea mitä kanssakäymisellä haettiin sekä minkälaisiin tuloksiin lopulta päästiin? Tutkimuksessa haetaan myös vertailevilla ja lähdekriittisillä tutkimusmenetelmillä vastausta kysymykseen, millaisia eroja tai yhtäläisyyksiä oli poliittisesti vastakkaisiin leireihin kuuluneiden maiden pioneerijärjestöjen toimintojen ja toimintaperiaatteiden välillä. Oliko pioneerisuhteissa mahdollisesti havaittavissa ylä- tai alamäkiä tutkimuksessa asetetulla ajanjaksolla, ja nousiko pioneerijärjestöissä vuosien kuluessa esille tiettyjä henkilöitä, jotka toimillaan edistivät kanssakäymistä Suomen ja Neuvosto-Viron varhaisnuorison välillä?