Koukun koon ja väkäsen vaikutus kaloille aiheutuviin vaurioihin, verenvuotoon ja koukun kiinnipysymiseen - Vesikko, Ilkka (2010)
Taimen (Salmo trutta, L.) on erittäin suosittu virkistyskalastuslaji, mutta sen kannat ovat taantuneet ja vaeltavat osakannat lähes hävinneet. Lajin suojelemiseksi on erityisesti Keski-Suomen koskikalastuskohteilla otettu käyttöön kalastus- ja välinerajoituksia, joiden tarkoituksena on vähentää kalastuspainetta ja –kuolleisuutta. Välinerajoitusten vaikutuksista kaloille aiheutuviin vaurioihin on kuitenkin niukasti tietoa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten koukun koko, väkänen ja tarttumiskohta vaikuttavat kalalle aiheutuneisiin kudosvaurioihin, verenvuodon määrään ja kalan kiinnipysymiseen. Aineisto kerättiin perinteisillä perhokalastusvälineillä. Käytössä oli kolmen kokoluokan yksihaarakoukkuja, joista puolet oli käsitelty painamalla väkänen pihdeillä kasaan. Väkäselliset koukut aiheuttivat kaloille väkäsettömiä useammin kudosvaurioita ja verenvuotoa. Pienin koukku ei aiheuttanut kaloille kudosvaurioita, ja suurimmassa koukussa kalat pysyivät kiinni muita koukkukokoja huonommin. Kalat pysyivät ylipäätään huonommin kiinni väkäsettömässä koukussa. Koukun koko tai väkänen ei vaikuta koukun tarttumiskohtaan.