Lähetteen kehitysvaiheet paperista biteiksi : muutosvaiheet, standardit ja haasteet - Höylä, Marja-Leena (2011)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli perehtyä lähetteen ja hoitopalautteen kehi-tysvaiheisiin paperilomakkeista sähköisessä muodossa oleviin asiakirjoihin. Tämän lisäksi työssä käsiteltiin terveydenhuollon organisaatioiden välisessä tiedonsiirrossa käytettyjä standardeja ja eriteltiin tiedonsiirtoon liittyviä erityis-haasteita ja niiden ratkaisuja. Lisäksi työssä vertailtiin Suomen ja Saksan lähete-asiakirjojen sähköistymisen kehitysvaiheita, standardeja ja haasteita. Pääasialli-sena tutkimusmenetelmänä käytettiin kartoittavaa kirjallisuuskatsausta, jonka avulla perehdyttiin aihetta käsitteleviin artikkeleihin, tutkimuksiin, raportteihin sekä määrittelyihin. Tutkimus osoitti, että lähete ja hoitopalaute ovat terveydenhuollossa tärkeitä asiakirjoja, joiden avulla voidaan parantaa hoidon laatua sekä lisätä tuottavuut-ta ja vähentää kustannuksia. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että tie-don yhteensopivuus on merkittävässä asemassa organisaatioiden välisessä säh-köisessä tiedonsiirrossa. Aina kun on kysymys usean tietojärjestelmän ja moni-en organisaatioiden välisestä tiedonsiirrosta, tarvitaan yhteisesti määriteltyä, mielellään kansallisen tason kokonaisarkkitehtuuria ja keskitettyä ohjausta. Tutkimuksen aikana vahvistui käsitys siitä, että terveydenhuollon tietojärjes-telmiä kehitettäessä standardien lisäksi tarvitaan myös tietosisältöä koskevien asioiden semanttista ja ontologista yhteensovittamista. Kiinnostava jatkotutki-muksen aihe olisi sen tutkiminen, miten nämä asiat on otettu huomioon EU-alueen terveydenhuollon tietojärjestelmähankkeissa ja mitä sellaista tutkimusta aiheesta jo on, jota voisi hyödyntää kehitettäessä terveydenhuollon kansallisia tiedonhallintapalveluja.