Mobiiliteknologioiden vaikutus digitaaliseen kahtiajakoon Suomessa - Aavikko, Kalle (2011)
Aavikko, Kalle Mobiiliteknologioiden vaikutus digitaaliseen kahtiajakoon Suomessa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2011, 25 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Seppänen, Ville Tämä tutkielma käsittelee mobiiliteknologioiden vaikutusta digitaaliseen kahtiajakoon Suomessa. Digitaalisella kahtiajaolla (eng. Digital Divide) tarkoitetaan ihmiskunnan jakautumista kahteen osaan; niihin, joiden on mahdollista olla yhteydessä Internetiin ja sen mukanaan tuomiin palveluihin, ja niihin, joilla ei tätä mahdollisuutta ole. Internetin vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään on kasvanut merkittävästi ja samalla kasvaa myös niiden ihmisten joukko, jotka eivät pääse hyötymään tästä taloudellisen kasvun kannalta elintärkeästä resurssista. Tutkimusongelmana tässä tutkielmassa on, miten erilaiset mobiiliteknologiat vaikuttavat ja miten niillä voidaan vaikuttaa digitaaliseen kahtiajakoon Suomessa. Millaisilla käytännön toimenpiteillä valtiovalta, teleoperaattorit, ja laitevalmistajat voivat vaikuttaa kahtiajaon kaventamiseen ja poistamiseen Suomessa? Tutkielmassa esitellään käsitteinä erilaiset mobiiliteknologiat, joita Suomessa on tällä hetkellä käytössä ja joiden hyödyntäminen tulevaisuudessa on tärkeää. Tutkielmassa käydään myös läpi erilaisten mobiilipalveluiden mahdollisuuksia digitaalisen kahtiajaon kaventamiseen. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena yhdistelemällä aiheesta aikaisemmin kirjoitettuja tieteellisiä julkaisuja. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta mobiiliteknologioiden mahdollistavan tieto- ja viestintäteknologian käytön yhä useammalle kuluttajalle Suomessa. Se mahdollistaa myös digitaalisen kahtiajaon kaventumisen laajempien mobiiliverkkojen peittoalueiden ja uusien päätelaitteiden käyttöönoton myötä.