Lain ja oikeudenmukaisuuden kautta : vetoaminen, perusteleminen ja tulkinta skottilaisissa perintöoikeudenkäynneissä 1752-1769 - Veistämö, Kirsi (2011)
Tutkimuksen kohteena ovat Skotlannin korkeimpaan siviilioikeuteen (Court of Session) tuodut sukulaisten väliset perintöriidat vuosilta 1752–1769. Lähteenä on käytetty oikeusistuimen pöytäkirjoja. Tavoitteena on ollut selvittää, millaisia vetoamiskeinoja, perusteluja ja tulkintoja kantaja- ja vastaajaosapuolet ovat pöytäkirjojen kuvailujen perusteella käyttäneet pyrkiessään oikeuttamaan omaa kantaansa ja vastustamaan toisen osapuolen vaatimuksia, toisin sanoen voittamaan oikeudenkäyntejä. Tuomarien toiminnan osalta tutkimus keskittyy siihen, miten tuomarit ovat reagoineet osapuolten puheenvuoroihin ja antaneet näiden perusteella tuomioitaan.