Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan henkilönnimet - Korpimäki, Lotta (2010)
Tutkimuksen kohteena ovat Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamassa Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarjassa esiintyvät henkilönnimet ja niihin rinnastuvat eläinten, kuvitteellisten hahmojen ja lelujen nimet. Tutkimuksessa käsitellään nimien keskeisyyttä, rakennetta, funktioita, käyttöä ja henkilöiden nimeämistä. Aineisto koostuu yhteensä 153 nimestä. Aineiston nimet voi jakaa keskeisyyden mukaan neljään pääryhmään: päähahmojen nimiin, avustavien hahmojen nimiin, satelliittihahmojen nimiin ja kulissihahmojen nimiin. Keskeisiä nimiä eli päähahmojen ja avustavien hahmojen nimiä on huomattavasti vähemmän kuin perifeerisiä nimiä eli satellitti- ja kulissihahmojen nimiä. Päähahmot esiintyvät tekstissä usein pareittain (Helga ja Halise Alibullen). Päähahmojen satelliittihahmoja tarkastellessa voi havaita, että toisella päähahmolla on aina enemmän satellittihahmoja. Henkilönnimet ovat rakenteeltaan joko pelkkiä etunimiä (Kuovi), sukunimiä (Koistinen), niissä on käytetty koko nimiformulaa (Glory Huttunen) tai ne ovat epävirallisia lisänimiä (Tiirikka-Taina). Nimet voivat olla suomalaisia (Terho Paukkunen), vierasperäisiä (Adam Rubens), suomalaisen ja vierasperäisen nimen yhdistelmiä (Allison Grönberg-Kokkinen) tai sepitettyjä (Buda Pörkölt). Eläinten nimissä on rakenteeltaan tyypillisiä eläinten nimiä (Misu), mutta myös epäkonventionaalisia, vierasperäisiä nimiä (Helmut). Kuvitteellisten hahmojen nimet (Karoline Puistolaakso) ja lelujen nimet (Orvokki-nalle) muistuttavat pääasiassa konventionaalisia ihmisten nimiä. Nimien funktioita analysoidessa selvisi, että nimillä on identifioivan funktion lisäksi sosiaalisia, deskriptiivisiä, assosioivia ja humoristisia funktioita. Nimillä voidaan siis paitsi yksilöidä henkilö myös esimerkiksi viestiä sosiaalisesta asemasta (Marilyn Grönberg-Paukkunen), iästä (Signe), ulkonäöstä (Isonapa) tai herättää assosiaatioita (Nestor) ja tuoda tekstiin humoristisuutta (Carl-Gustaf Mäkäräinen). Tutkimus osoitti, että nimien rakenne, keskeisyys ja funktiot liittyvät usein yhteen. Esimerkiksi satelliitti- ja kulissihahmot on nimetty usein vain pelkillä etunimillä ja nimet sisältävät ainoastaan humoristisen funktion.Kaikkia kirjasarjan henkilöitä ei ole nimetty. Esimerkiksi vaari ja opettaja ovat jääneet nimettömiksi, sillä he esiintyvät tekstissä ainoina roolinsa tai ammattinsa edustajina. Muuten nimivarienttien käyttö vaihtelee ja riippuu paljolti nimen käyttäjästä. Esimerkiksi Heinähattu ja Vilttitossu kutsuvat vanhempiaan joskus vain isäksi ja äidiksi, toisinaan etunimin (Hanna, Matti). Jotkut nimet toistuvat aineistossa useampia kertoja eri henkilöihin tai hahmoihin viitattaessa (Adam). Kirjasarjassa keskustellaan paljon henkilöiden nimistä ja joidenkin henkilöiden nimien valinnasta (Petteri). Tämä viestii, että henkilöiden nimeäminen on kirjailijoille tärkeää. Sama käy ilmi Sinikka ja Tiina Nopolan haastattelusta, jossa he kertoivat joidenkin kirjasarjan henkilönnimien synnystä ja valintaperusteista. Nopoloille oli Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan henkilöiden nimeämisessä tärkeää esimerkiksi nimien rytmi ja sointi, pituus, harvinaisuus ja nimiin sisältyvä komiikka. Joillakin kirjasarjan nimillä on myös esikuva kirjailijoiden lähipiirissä.