Lautakuntien uusi tehtävä : lautakunnanjäsenten kuvaa lastensuojelun sosiaalityöstä - Karlsson, Milla (2011)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa tutkin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenten näkemyksiä lastensuojelusta ja sen järjestämisestä. Lähtökohtana on ollut selvittää millaisen kuvan luottamusmiehet rakentavat lastensuojelun sosiaalityöstä ja mihin asemaan luottamushenkilöt asettavat itsensä lastensuojelun kentällä. Aineisto koostuu tarinoista, jotka on kirjoitettu kuvitteelliseen tilanteeseen perustuen. Tutkielman aineisto muodostuu 25 luottamushenkilön kirjoituksista. Tutkielman aineisto on kerätty käyttäen (passiivista) eläytymismenetelmää, jossa vastaajat kirjoittavat pienen esseen tai tarinan lyhyen kehyskertomuksen pohjalta. Eläytymismenetelmässä kiinnostus kohdistuu siihen, mitä asioita kirjoittaja pitää mahdollisina tapahtua. Aineisto on analysoitu poimien tarinoista keskeiset teemat. Positiivisten kehyskertomusten pohjalta kirjoitetuista tarinoista nousi viisi teemaa, jotka nimesin: ammattitaitoiset työntekijät, yhteistyö, resurssit, oikea aikaisuus ja matalakynnys. Negatiivisten kehyskertomusten pohjalta nousi kaksi teemaa, jotka nimesin: palveluiden järjestäminen ja sosiaalityön lyhytjänteisyys. Lisäksi analysoin yhden kehyskertomuksen aktanttimallin avulla. Analyysin perusteella esiin nousi luottamushenkilöiden arvostus lastensuojelun sosiaalityötä kohtaan. Lastensuojelun sosiaalityö nähtiin moninaisena ja vaativana työnä. Käytännön tasolla työn katsottiin perustuvan vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.