PRD1-viruksen vaikutus bakteerisoluihin, jotka sisältävät antibioottivastustuskyvyn antavan plasmidin - Nieminen, Anne (2010)
Antibioottiresistenssi luokitellaan ihmisen terveyden suurimmaksi uhaksi. Antibioottiresistenssi lisääntyy bakteeripopulaatiossa konjugatiivisen plasmidin sisältävien bakteerien välityksellä jopa eri bakteerilajien välillä. PRD1-virus infektoi N-, P- ja W-tyypin konjugatiivisia plasmideja kantavia bakteereja. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää, voisiko PRD1-viruksen avulla poistaa bakteeripopulaation vastustuskyky antibiooteille. Tätä testattiin kasvattamalla antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja ilman virusta ja viruksen läsnä ollessa. Bakteerien kasvukäyrät mitattiin lisäksi eri kasvuympäristöissä. Tulosten mukaan virus pudottaa populaation antibioottiresistenssin 100 %:sta jopa alle prosenttiin kymmenessä päivässä. Bakteerien kasvattaminen sekä antibiootti- että virusympäristössä muokkaa osasta bakteereja vastustuskykyisiä molemmille. Tulosten perusteella voidaan siis ehdottaa PRD1-virusta avuksi taistelussa antibioottiresistenttejä bakteereja vastaan. Viruksella voi olla potentiaalia tehostaa terveydenhoitoa ensiksi vaikuttavana hoitona, joka tuhoaa vastustuskykyisiä bakteereja, jonka jälkeen antibioottikuurilla taltutettaisiin jäljelle jääneet antibiooteille herkät bakteerit. Mahdollisuutena on myös käyttää viruksia tartuntojen ehkäisyssä.