Omaisuuden dokumentointi : jyväskyläläiset perukirjat arkistotieteen näkökulmasta - Mäkinen, Teija (2010)
Tutkimus tarkastelee mitä tietoja luonnollisen henkilön omaisuudesta dokumentoidaan omaisuusluetteloihin. Perunkirjoitusta eli asiakirjojen luomista koskevaa tapahtumaa käsitellään tutkimuksessa prosessina ja selvitetään tähän prosessiin vaikuttavia tekijöitä. Perunkirjoitus on yhteiskunnan säätämien lakien ja säädösten mukaista toimintaa, jonka motiivina on laissa säädettyjen velvoitteiden täyttäminen. Tutkimus vertailee kolmen eri vuoden 1925, 1955 ja 1985 omaisuusluetteloita ja selvittää omaisuuden dokumentoinnissa vuosien myötä tapahtuneita muutoksia. Aineistona tutkimuksessa ovat Jyväskylän raastuvanoikeuteen talletetut perukirjat ja tutkimusvuosina voimassa olleet lait, laki Perintökaaresta ja Perintö- ja lahjaverolaki.